Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Vg2 reielivsfag på Thora Storm videregående skole, Den kulturelle skolesekken, Kari Helene Andresen gjennom prosjektet  og boka historien bak smaken og Restaurant- og matfag avdelingen på Strinda videregåedne skole

Elevene lytter interessert til det biolog Kari Helene Andresen har å si om de lokale fisk og skalldyr artene som finnes utenfor Trøndelagskysten.

Elevene lytter interessert til det biolog Kari Helene Andresen har å si om de lokale fisk og skalldyr artene som finnes utenfor Trøndelagskysten.

Ferskvaresjef Ståle Sandvik på Meny Solsiden får hjelp toav restaurant- og matfag elevene til å legge opp smaksprøver.

Ferskvaresjef Ståle Sandvik på Meny Solsiden får hjelp toav restaurant- og matfag elevene til å legge opp smaksprøver.

Dette er en introduksjon og forsmak på det elevene skal lage i begynnelsen av april. Da skal ti elever fra begge skolene dra ut til Ørlandet. Der skal de fortelle historien bak smaken og lage smaksprøver til det kulturelle skolesekk slippet for gjestene på Ørland Kysthotell.

Vi skal ta gjestene med på en kort reise i smaks bildet fra for ca. 12500 år siden og frem til i dag. Hva spiste så de første menneskene som slo seg ned i Norge for ca. 12500 år siden? Jo de spiste blant annet  selkjøtt. Vi hopper så til Trondheim for litt over 1000 år siden, hvor etablering og bygging av Nidarosdomen var sentralt. Her ble tørrfisk en vesentlig eksportartikkel for å skaffe finansiering av byggingen.

På 1700 tallet var byen preget av rike handelsfolk som viste å hygge seg, det var ikke uvanlig med 30 retters middag og ditto drikke. her har vi tenkt å servere noe med østers, hummer og sild. Hummer og østers var fiffens mat, men silda var fattigfolks råvarer, silda har reddet mange nordmenn gjennom tidene.

Tilslutt skal vi servere sushi, en rett som vi har lånt fra Japan, men gjerne med Norske råvarer som laks.

Matkultur og historie henger tett sammen, det ser vi rundt omkring på restaurantene i dag. De fleste restauranter serverer på en eller annen måte lokal mat og har også gjerne en fortelling om stedet, råvarene eller menneskene som har dyrket de frem.

audio Block
Double-click here to upload or link to a .mp3. Learn more

Comment