Fagnettverk for restaurant- og matfag i Sør-Trøndelag gjennomført en fagdag på fantastikse Fosen. Fagnettverket er en interesse gruppe for faglige ledere i bedrift, instruktører, Opplæringskontor og faglærere innenfor restaurant- og matfag bransjene.

Temaet for turen var økologisk produsert råvarer og lokal mat.

 Første stopp hos Snadder og Snaskum og Magne Hoem, som produserer blåskjell.

Første stopp hos Snadder og Snaskum og Magne Hoem, som produserer blåskjell.

Gründer, entusiast og snadderkonge Magne Hoem, driver det som i dag er Norges eldste blåskjelleverandør. De økologiske blåskjellene dyrkes og pakkes lokalt i Rissa i Sør-Trøndelag. Størrelse, utseende, matinnhold og den gode smaken har bidratt til at blåskjellene er kåret til Norges aller beste!  

 Her får vi inngående forklaring på sortering, pakking og mattrygghet.

Her får vi inngående forklaring på sortering, pakking og mattrygghet.

Så gikk turen videre til Fosen folkehøyskole sin økologiske gård Nøst

 Her Forteller Bjørn Erik Vangen og Stig Bjørn Mandal om driften av gården og filosofien rundt dette. Å rets ribbe 2015 kom fra Nøst Gård og var av økologisk frilandsgris.

Her Forteller Bjørn Erik Vangen og Stig Bjørn Mandal om driften av gården og filosofien rundt dette. Årets ribbe 2015 kom fra Nøst Gård og var av økologisk frilandsgris.

 Godseier, gårdbruker og økologisk matprodusent Hans H. Horneman foran hovedhuset.

Godseier, gårdbruker og økologisk matprodusent Hans H. Horneman foran hovedhuset.

Reins Kloster ligger i Rissa, en times reise fra Trondheim. Historien forteller at Harald Hårfagre tok gården Rein til odel og eie da han
la under seg Trøndelag på 870-tallet. Selve gården er antakelig over tre tusen år gammel. Nonneklosteret på Rein ble grunnlagt på slutten av 1220-tallet og eksisterte i 300 år. I dag er det 10. generasjon Horneman som eier og driver Reins Kloster. Her produseres håndlaget, økologisk mat og drikke som iskrem, brus, øl og akevitt.

 Her er vi på produksjonslokalet til Reins Kloster iskrem og Reins Kloster øl. Bryggerimesteren forteller om hvordan de lager øl og prosessen rundt det. I tillegg ble det servert en fantastisk lunsj med lokale produkter fra guttene bak Fosenmat.

Her er vi på produksjonslokalet til Reins Kloster iskrem og Reins Kloster øl. Bryggerimesteren forteller om hvordan de lager øl og prosessen rundt det. I tillegg ble det servert en fantastisk lunsj med lokale produkter fra guttene bak Fosenmat.

Fosen gris har blitt et begrep I Trøndelag,  Her forteller representanten for Fosen gris om produksjon og tanken bak driften.

 Bjørn Erik Vangen forteller om driften på Fosen folkehøyskole,  hvordan de har lyktes med 90% økologisk eller mer til et kostøre på 65,- dagen. Det må sies å være særdeles imponerende.

Bjørn Erik Vangen forteller om driften på Fosen folkehøyskole,  hvordan de har lyktes med 90% økologisk eller mer til et kostøre på 65,- dagen. Det må sies å være særdeles imponerende.

 Vi fikk se at elevene bli opplært i ulike prosuksjonsteknikker og det å være kulturbærere med blant annet  byggingen av en fembøring.      Så gikk turen videre til Klakken eplehage

Vi fikk se at elevene bli opplært i ulike prosuksjonsteknikker og det å være kulturbærere med blant annet  byggingen av en fembøring. 

 

Så gikk turen videre til Klakken eplehage

 Her forteller Linda Janina Gomo om deres "eplehage" og hvordan de har bygd opp dette, samt tanker om videre utvidelse og produksjon.

Her forteller Linda Janina Gomo om deres "eplehage" og hvordan de har bygd opp dette, samt tanker om videre utvidelse og produksjon.

Litt om Klakken eplehage:
Linda og Torgeir holder til på småbruket Klakken i Rissa, der de driver med økologiske epler. I 2013 plantet de 1400 epletrær på gården som opprinnelig er en frukthage fra gammelt av, og blir dermed Sør-Trøndelags største eplegård. På låven har de bygget et lite eplepresseri som lager den beste runde og syrlige eplemosten.

 En liten tur på kanonstilingene på Hysnes Fort før vi inntar middag i "Kasernen"

En liten tur på kanonstilingene på Hysnes Fort før vi inntar middag i "Kasernen"

Her er vi i kasernen og venter på å få servert Middag, med lokale råvarer selvfølgelig..

050.JPG

Ikke bare faglig tilnærming på slike turer, men vel så viktig soialt nettverks bygging som kommer våre flotte elever til gode i fremtiden.

Tilslutt må vi takke gjestfriheten og åpenheten til alle som tok i mot oss på denne fagdagen på Fosen. Fagnettverks medlemmene fullroser innholdet og måten vi ble tatt i mot på. Stor takk til Fosenmat ved Bjørn Erik Vangen og Stig Bjørn Mandal .

Donec id justo non metus auctor commodo ut quis enim. Mauris fringilla dolor vel condimentum imperdiet.
— Jonathan L.

Comment