I forbindelse med Den kulturelle skolesekkens programslipp på Ørland kultursenter 6 april, var Restaurant- og matfag på Strinda videregående skole og elever fra reiselivslinjen på Thora Storm
videregående skole med å bidro til historien bak smaken. Bakgrunn for at vi var med er at i høst så gjennomførte våre elever et "dykk" i ulike fisk og skalldyr arter i vårt nærområde. Vi dro til Fosen og nærmere bestemt Åfjord, Refsnes og Stokkøy. Her fikk vi oppleve smoltanlegg, blåskjell oppdrett, salting og tørking av fisk på Revsnes, besøke et oppdrettsanlegg til havs og ikke minst Stokkøy sjøsenter og bygdeboksen 2,.0. I bygdeboksen 2.0 fikk vi høre litt om tang og tare, samt være med på å tilberede de ulike artene. Alt dette takket være støtte fra den kulturelle skolesekken og initiativtaker Kari Helene Andresen.

 Her anrettes en hvalcarpazzio med urteaioli,kapers og små sylteagurker.  

Her anrettes en hvalcarpazzio med urteaioli,kapers og små sylteagurker.
 

For rundt 10000 år siden, når de første bosetningene i Norge skule drive matauke, fanget de sel og hval. Dette har vi modernisert og laget en hvalcarpazzio
 

 Her presenteres det som var den store råvaren for ca. 1000 år siden, tørrfisk/klippfisk  

Her presenteres det som var den store råvaren for ca. 1000 år siden, tørrfisk/klippfisk
 

 Klippfisk brandad med tomatpesto og mandelpotetchips  

Klippfisk brandad med tomatpesto og mandelpotetchips
 

For 1000 år siden ble Nidarosdomen påbegynt og dette kostet enormt med penger og ressurser. Handelen med områdets stor og verdifulle råvare tørrfisk/klippfisk startet og var med på finansiere byggingen av Nidarosdomen.
 

 Her presenteres maten fra 1700 tallet. Elevene serverte en potet- og purreløksuppe med østers,hummer og lakserogn.  

Her presenteres maten fra 1700 tallet. Elevene serverte en potet- og purreløksuppe med østers,hummer og lakserogn.
 

På 1700 tallet var det en storhetstid i Trondheim, en av de rikeste kjøpmennene var Thomas Angel. Som etter sin død er kjent som byens store velgjører. De rike kjøpmennene hadde rundt 70 lysthus i nærheten av Trondheims området. Her serverte de menyer med opptil 20.-30 retter. Hvor det var råvarer som hummer og østers med Champagne og andre flotte viner til.
 

 Her forberedes en råvare som er både historisk i vill tilstand og etter hvert har blitt stor industri, nemlig oppdrettslaks. I vårt område har vi en av verdens største oppdrettsområder for laks.  

Her forberedes en råvare som er både historisk i vill tilstand og etter hvert har blitt stor industri, nemlig oppdrettslaks. I vårt område har vi en av verdens største oppdrettsområder for laks.
 

 Her har elevene lagt opp krydder syltet Frøyas laks fra SalMar  på rugbrød med pisket Rørosrømme.  

Her har elevene lagt opp krydder syltet Frøyas laks fra SalMar  på rugbrød med pisket Rørosrømme.
 

  Her har vi elvene fra Thora Strom og Strinda under gjennomgangen før tilstelningen


Her har vi elvene fra Thora Strom og Strinda under gjennomgangen før tilstelningen

Dette har vært et samarbeidsprosjekt mellom den kulturelle skolesekken, Thora Storm videregående skole, Strinda videregående skole og Kari helene Andresen. Essensen er å fortelle historien bak smak, det vil si hvilke råvarer finner vi i vårt nærområde og hvorfor. For oss på restaurant- og matfag er dette viktig med tanke på den kulturelle og matfaglige historien for hver råvare og ikke minst med tanke den oppvoksende generasjon.

 

Vi på Strinda videregående skole vil rette et stor takk til Den kulturelle skolesekken og Ketil Hustad og ikke minst til initiativtaker Kari Helene Andresen.

 

Bildene er tatt av Kari Helene Andresen og Geir-Rune Larsen.
 

Comment