Innovasjonscamp på Strinda vgs.

Comment

Innovasjonscamp på Strinda vgs.

Restaurant- og matfag elever på Melhus vgs. og Strinda vgs. gjennomførte innovasjons-camp 7. og 8. mars. Oppdragsgiver OI Trøndersk mat og drikke as hadde laget en problemstilling som gikk på rekruttering til restaurant- og matfag og det skal skje på sosiale medier.

Spente elever som venter på oppdraget

Spente elever som venter på oppdraget

Oppdragsgiver OI Trøndersk mat og drikke as ved Åslaug Hennissen, presenterer oppdraget.

Oppdragsgiver OI Trøndersk mat og drikke as ved Åslaug Hennissen, presenterer oppdraget.

Programleder i NRK Newton, Stian Sandø forteller om hva som er viktig å tenke på i bruken av soialemedier.

Programleder i NRK Newton, Stian Sandø forteller om hva som er viktig å tenke på i bruken av soialemedier.

Veiledning i de ulike grppene

Veiledning i de ulike grppene

En av Barne- og omsorgsarbeider klassene på Strinda laget 4 ulike aktiviteter for å løse opp litt underveis. Her er det en aktivitet med fallskjerm..

En av Barne- og omsorgsarbeider klassene på Strinda laget 4 ulike aktiviteter for å løse opp litt underveis. Her er det en aktivitet med fallskjerm..

FIS er viktig sier medie- og kommunikasjons lærer Endre W. Skogrand. Det står for god forberedelse, innlevelse og språk. Gode råd å ha med seg på veien når gruppene skal presentere sine oppgaver.

FIS er viktig sier medie- og kommunikasjons lærer Endre W. Skogrand. Det står for god forberedelse, innlevelse og språk. Gode råd å ha med seg på veien når gruppene skal presentere sine oppgaver.

Stephanie Bang Munkvold  fra opplæringskontoret for mat- og servicefag og Åslaug Hennissen fra OI Trøndersk mat og drikke as var to av jurymedlemmene, sammen med Kåre Presthus fra Ungt entreprenørskap.

Stephanie Bang Munkvold  fra opplæringskontoret for mat- og servicefag og Åslaug Hennissen fra OI Trøndersk mat og drikke as var to av jurymedlemmene, sammen med Kåre Presthus fra Ungt entreprenørskap.

Vinnerne av det mest innovative forslaget - gratulerer :-)

Vinnerne av det mest innovative forslaget - gratulerer :-)

Gratulerer til vinnerne av det mest helhetlige forslaget.

Gratulerer til vinnerne av det mest helhetlige forslaget.

Her er vinnergruppen av kategorien beste presentasjon - gratulerer.

Her er vinnergruppen av kategorien beste presentasjon - gratulerer.

Comment

Derfor valgte jeg yrkesfag/IMP

Comment

Derfor valgte jeg yrkesfag/IMP

Heisann!
Mitt navn er Kristine Kvaale. Jeg er 24 år fra Namsos. Jeg kom flyttende til Trondheim for ca. 5år siden uten egentlig noe mål og mening annet en og jobbe. Men en ting jeg viste var at jeg bestandig har hatt interessen for baking. Når jeg søkte restaurant og matfag hadde jeg en plan om å bli baker/konditor. Etter hvert som tiden gikk innså jeg at det fantes andre yrker som også var interessant.
 Jeg var utplassert gjennom skolen på TINE Tunga. Der møtte jeg mange trivelige folk som tok godt vare på hverandre. Jeg fikk en omvisning på hele meieriet, være med tankbil å hente melk, se hvordan de jobbet på laboratoriet, Go` morgen og tapperiet. Jeg likte arbeidsoppgavene og ansvaret de hadde. Når tiden var inne for å søke læreplasser ble valget derfor Industriell matproduksjon.
Med fagbrev i dette faget kan man arbeide hvor som helst i næringsmiddelbransjen som fagarbeider.

Min hverdag som lærling
Som første års lærling på TINE Tunga trives jeg veldig godt. Når jeg kommer på jobb får jeg en arbeidsglede og en liten yrkesstolthet. Det er forskjellige arbeidsoppgaver som er interessante og ordnede arbeidsforhold. Det er tillegg et ungt og godt arbeidsmiljø med mange ansatte.
J

Det er bra tilrettelagt i forhold til hvilken opplæring som skal settes fokus på det første året og en følger en praksisplan som er oversiktlig. Vi har også en faglig leder som vi kan forholde oss til viss det skulle være noe. Faglig lederen kaller oss inn på oppstartsmøte før oppstart på ny avdeling. Da avtales arbeidstid, hvem som er instruktør og hva jeg som lærling skal fokusere på i kommende periode. Faglig leder kaller også inn til evalueringsmøte i slutten av perioden på en avdeling.


Drømmen videre
Når jeg har fått fagbrevet har jeg lyst til å fortsette å jobbe for å tilegne meg mer kunnskap. Eventuelt å ta et ekstra år som lærling innen for konditorfaget for å få meg et fagbrev til før jeg flytter hjem til Namsos og tar over hjemgården. Drømmen min videre da er å starte gårdsbakeri med egne råvarer
J Så får vi se hva fremtiden bringer.. 

Comment

Karrieredag

Comment

Karrieredag

Igår inviterte fagnettverket for Restaurant- og matfag i Sør-Trøndelag, i samarbeid med opplæringskontorene for Matfag og servicefag, Hotell og restaurantfag og Opplæringskontoret i Sør-Fosen Invitere alle VG1 Restaurant- og matfag elevene i
Sør-Trøndelag til en karrieredag på Strinda videregående skole. En kjempe flott dag med den hensikt å gi elevene et innblikk i ulike fagutøveres karrierevalg, samt informasjon om fagene og mulighetene som finnes.

Comment

Comment

Gratulerer Hoeggen ungdomsskole, vinner av Ung restaurant 2015

De seks vinnerne fra Hoeggen ungdomsskole sammen restaurant Søstrene Karlsens kjøkkensjefer Christopher Davidsen, Trond Åm og oldermann i Trondheim kokkenes mesterlaug Kyrre Dybdal.  

De seks vinnerne fra Hoeggen ungdomsskole sammen restaurant Søstrene Karlsens kjøkkensjefer Christopher Davidsen, Trond Åm og oldermann i Trondheim kokkenes mesterlaug Kyrre Dybdal.
 

"Ung restaurant" er et rekruteringsarrangement hvor ungdomsskoleelever fra 10 skoler  får prøve seg som kokker og servitører på 10  av Trondheims fineste restauranter. Målsetningen er å få flere 10. trinnelever til å søke Restaurant- og matfag. Det var Hoeggen skole som vant konkurransen høsten 2015. I dag var det premieoverrekkelse på skolen.

Vinnerlaget fikk hver sin kokkejakke med brodert navn fra Sportex og en MAC, japansk kokkekniv som Culina Trondheim sponset. IKEA delte ut en gavesjekk til skolen for innkjøp av kjøkkenutstyr på kr. 8000,-

Søstrene Karlsen, som inviterte ungdommene til sin restaurant på konkurransedagen, var også representert ved kjøkkensjefene Trond Åm og Christopher Davidsen. Christopher er vinneren av Årets kokk i Norge og skal representere Norge i Bocuse dòr Europa.

 

Takk til Hoeggen ungdomsskole som stilte med hele 10. trinn og lokaler under premieutdlingen

Lykke til med yrkesvalget og videre karriere til alle 10. trinns elever.

Comment

Comment

PEPPER ER BARE PEPPER...

På torsdag fikk våre VG 1 restaurant- og matfag elever besøk av en av våre leverandører, Santa Maria ved Yngve Storø og Henrik Svendsen.
 

Er pepper bare pepper? Det har Santa Maria klare meninger om at det ikke er!    

Er pepper bare pepper? Det har Santa Maria klare meninger om at det ikke er!


 

Salt og pepper er det vi bruker aller mest til å krydre maten vi lager. Forskjellig salttyper har i mange år blitt brukt i ulike sammenhenger. Maldon salt kjenner vel etter hvert de fleste til, i de siste årene har også norske gourmetsalt typer som havsalt fra Kvarøy saltsyderi og "Havsnø" fra North Sea Salt Works kommet på markedet. Vi kjenner godt til hvitpepper, sortpepper og fra tid til annen brukes grønnpepper og rose-pepper.
 

Elevene får ulike sorter pepper, for å dele opp, smake og analysere . Hvordan ser de ulike sortene ut innvendig og hva skiller en vanlig og en kvalitets pepper?
 

Yngve og Henrik forklarer og svarer på spørsmål.   

Yngve og Henrik forklarer og svarer på spørsmål. 
 

Yngve er engasjert og stolt ambassadør for pepper og andre krydderier.  

Yngve er engasjert og stolt ambassadør for pepper og andre krydderier.
 

Er pepper bare pepper..? konklusjonen er NEI!
Peppersorten Tellicherry Garbled Special extra bold kommer fra den velkjente regionen Tellicherry i Kerala i India. Det som kjennetegner denne pepperen er de store pepperkornene som har en fruktig styrke og ekstra god smak.

Comment

Comment

Strinda VGS. til finale I TINECUPEN for tredje året på rad!

Strinda VGS. avdeling restaurant- og matfag arrangerte to semifinaler av seks i Norge i Tinecup 2016.
 

Onsdag 02.12.15. møttes 7 lag til dyst, i 2 semifinaler i Tinecup 2016. I første semifinale var det to lag fra Rauma vgs. på Åndalsnes, ett lag fra Borgund vgs. i Ålesund og ett lag fra Breivika vgs. i Tromsø.

I den andre semifinalen møttes et lag fra Ole Vig vgs. i Stjørdal og to lag fra Strinda vgs.
 

Vinner laget fra Strinda vgs.  med Magne, Kim og Live, som skal konkurrere i finalen i slutten av januar 2016. Gratulerer til alle tre, dere gjorde en fenomenal innsats og gikk av med en fortjent seier.  

Vinner laget fra Strinda vgs.  med Magne, Kim og Live, som skal konkurrere i finalen i slutten av januar 2016. Gratulerer til alle tre, dere gjorde en fenomenal innsats og gikk av med en fortjent seier.
 

Alle videregående skoler i Norge som har VG2 kokk- og servitørfag inviteres til å delta. Hvert lag består av 2 kokker og 1 servitør. Første steg i konkurranse er at de må sende inn en 3- retters meny med utgangspunkt i gitte råvarer, samt at servitøren må beskrive oppdekking av bordet, fortelle hva god service er og komponere en drikke meny. Temaet for menyen i  år var en lunsj til Michelle Obama med en smak av Norge.Ut i fra dette blir lagene plukket ut til en semifinale i en av 6 regioner i Norge. Vinneren her går videre til finale i Stavanger.

Strinda vgs. hadde med 2 lag, dette er Pernille, Rolf og Emil som gjorde en flott innsats og kom på kjempefin 2. plass.  

Strinda vgs. hadde med 2 lag, dette er Pernille, Rolf og Emil som gjorde en flott innsats og kom på kjempefin 2. plass.
 

Nøyaktighet og presisjon er viktig i konkurransen  

Nøyaktighet og presisjon er viktig i konkurransen
 

Å jobbe i team og samarbeid er viktig faktorer i en slik konkurranse. Her er Kim og Live konsentrert i gjennomføringen av den praktiske oppgaven.


Å jobbe i team og samarbeid er viktig faktorer i en slik konkurranse. Her er Kim og Live konsentrert i gjennomføringen av den praktiske oppgaven.

 

En stor takk til TINE som står bak en slik konkurranse, hvor alle elevene som går VG2 kokk- og servitørfag i Norge har muligheten for å delta. TINE stiller opp med ressurser til råvarer, reise og opphold i semifinaler og finaler i Stavanger.
 

Comment

Nytt fag i ungdomskolen!

Comment

Nytt fag i ungdomskolen!

På fredag 30.10.15 inviterte Vg2 Matfag på Strinda videregående en gruppe 10. klasseelever fra Rosenborg ungdomsskole i forbindelse med Arbeidslivfaget. Dagen startet med en velkomst og en kort orientering om en annerledes skoledag, som skulle bestå av bla. pølseproduksjon, yoghurtproduksjon, baking av bla. skoleboller, skillingsboller, kjeks og lage marsipanroser. Maten elevene laget ble servert som lunsj og vi var vel alle enige om at det smakte fortreffelig.

Elevene fra Vg2 Matfag og lærerne Lars Erik Følling og Einar Svorkås ledet undervisningen, i tillegg var opplæringskontoret for Mat og servicefag representert. Elevene fikk utdelt oppskriftshefter og informasjon rundt utdanningsprogrammet Restaurant og Matfag. Vi avsluttet dagen med en kort oppsummering i felleskap.

10.endeklasseelevene som var representert fra Rosenborg ungdomsskole var en flott og positiv gjeng som vi håper å se igjen på Vg1 Restaurant og matfag til neste år!

10.endeklasseelevene som var representert fra Rosenborg ungdomsskole var en flott og positiv gjeng som vi håper å se igjen på Vg1 Restaurant og matfag til neste år!

Her kan du lese mer om arbeidslivsfaget:

Kunnskapsdepartementet har bestemt at arbeidslivsfag er et permanent fag i fag- og timefordelingen på ungdomstrinnet fra skoleåret 2015/2016. Alle skoler skal da kunne velge å tilby arbeidslivsfag som et alternativ til fremmedspråk eller språklig fordypning. 

Arbeidslivsfaget skal knyttes til arbeidsoppgaver fra de ni yrkesfaglige utdanningsprogrammene i videregående opplæring, men tilpasses ungdomstrinnets nivå. Faget har to hovedområder, utvikling av produkter og tjenester og yrkesetikk og arbeidsmiljø.

 Les mer på utdanningsdirektoratet sine hjemmesider:

http://www.udir.no/Lareplaner/Forsok-og-pagaende-arbeid/Arbeidslivsfag/


Comment

Comment

En hverdag hos restaurant- og matfag på Strinda VGS...

Kokk- og servitørfag har ulike aktiviteter gjennom uken

Den ene klassen har servering som tema, hvor de skal lage et digitalt undervisnings opplegg som tema, Alle tre gruppene skal lage en  video som viser oppdekking av et bord fra A til Å.
 

                                                   Her er et oppdekket bord med høst som tema  

                                                   Her er et oppdekket bord med høst som tema
 

                                                                     Dette bordet har tema jul  

                                                                     Dette bordet har tema jul
 

                                                                       Her er temaet en 50 års dag fro Rolf  

                                                                       Her er temaet en 50 års dag fro Rolf
 

Den andre klassen hadde fisk og skalldyr som tema. Når man skal varmebehandle fisk er temperatur veldig viktig. Elevene prøvde seg med ulike temperaturer i kjernen av fisken, for å finne ut hvilken de syntes hadde best konsistens og smakt best. Etter mye prøving kom de frem til at 62 grader i kjernen av fisken var veldig bra.
 

                                   Skalldyrsuppe med krabberogn, rekemousse og aniskringle  

                                   Skalldyrsuppe med krabberogn, rekemousse og aniskringle
 

             Sprø stekt uer filet med rødbeter, squash, purreløk, fodantepoteter og soyasmørsaus  

             Sprø stekt uer filet med rødbeter, squash, purreløk, fodantepoteter og soyasmørsaus
 

Som gjest må jeg si at dette var en svært hyggelig opplevelse. Stor aktivitet og engasjement når det gjelder oppdekking og å lage video. Alle tre videoene ble veldig bra, og kan brukes til opplæring/instruksjon. Skalldyrsuppen og uer filet smakt fortreffelig, og 62 grader var virkelig en innertier når det gjelder kjernetemperaturen på fisken. Takk for invitasjonen VG2 kokk- og servitør klassene ved Strinda videregående skole.
 

Comment

Comment

Elever fra Strinda vgs deltok på konkurranse i Italia fra 5-10 oktober, 2015

Kokk og konditor elever i Cervia, Italia fra 5-10-oktober

Hvert år deltar minimum en kokk og en konditor elev i regi av Strinda videregående skole, avdeling for restaurant- og matfag på konkurranse i Europa gjennom AEHT konkurranser.

                  AEHT (European Association of Hotel and Tourist Schools)    

                  AEHT (European Association of Hotel and Tourist Schools)
 

Kokken Kim Kristoffersen og Konditoren Marthe Stamnes Klungerbo deltok på vegne av Strinda videregående skole. På kokkesiden var det 48 deltagere og på kionditor 40 deltagere.
 

                                     Kim Andre Kristoffersen kom på en fantastisk 3. plass - gratulerer
 

Strinda videregående skole er en av to skoler i Norge som er med i AEHT, vår kontaktperson Stig Andreassen sitter også i styret for AEHT. Faglærer for baker og konditorfaget ved vår skole Einar Svorkaas har også vært med som dommer innenfor sitt fagområde.Skolen har i en årrekke deltatt i disse konkurransen. Våre elever får fantastiske opplevelser og en nettverk som er gull verdt i forhold til seinere karriere. 
 

                                          Festbordet under gallamiddagen sammen med Frankrike
 

Comment