SERVITØR

Servitøren yter profesjonell service, serverer mat og drikke og sørger for at hver enkelt gjest er fornøyd. Som servitør er du serveringsstedets ansikt utad. Dine egenskaper som servitør har mye å si for kundenes helhetsinntrykk. Servitører har mange forskjellige arbeidsoppgaver, først og fremst å sørge for at hver enkelt gjest er fornøyd og får innfridd sine forventninger.

Vanlige arbeidsoppgaver for servitøren er å anbefale mat og drikke i kombinasjon, ta imot bestillinger, gi bestillingen videre til kjøkkenet og servere gjestene. Servitøren har også ansvar for oppdekking og rydding av serveringslokalet. Servitører har en hektisk og pulserende arbeidshverdag, hvor det å yte service til enhver tid står i høysetet. 

DET VIL SI AT MAN SKAL KUNNE:

•    yte god service og beherske ulike serveringsmetoder
•    dekke og dekorere til ulike temaer og anledninger
•    gjøre rede for menyens sammensetning og tilberedningsmetoder
•    gjøre rede for kvalitet og bruksområder for øl, vin, brennevin og alkoholfrie alternativer samt kaffe og te
•    sørge for en høy hygienisk standard i arbeidet

ANDRE OMRÅDER EN SKAL INNOM ER:

•    aktuelle lover og regler
•    klagebehandling
•    ulike typer verktøy og tekniske hjelpemidler

Det finnes svært mange jobbmuligheter innenfor servitøryrket. Servitører arbeider på serveringssteder som restauranter, hoteller, puber, barer, cruisebåter og nattklubber, kaféer og i selskapslokaler. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.

AV SERVITØRER KREVES DET:

•    god fysikk
•    gode fagkunnskaper
•    håndverksmessig dyktighet
•    Gode samarbeidsevner